Zonder klachten op vakantie – 5 tips
Wie vakantie zegt, zegt genieten. Of je gaat voor relaxen, cultuur of avontuur, op vakantie wil je in topvorm zijn. Toch krijgen we vaak mensen over de vloer bij wie het mis loopt: een geblokkeerde rug door de lange vliegreis of een nek die zeer doet door te moeten slapen op een verkeerd kussen, de lijst is lang. In dit artikel geven we u 5 tips mee om optimaal te kunnen genieten van uw vakantie.

Reizen zonder rugpijn
Of het nu gaat om een autoreis of een reis met het vliegtuig: op je bestemming geraken vergt soms lange tijd zitten. En laat dat nu net iets zijn waar onze lage rug niet voor gemaakt is. Onze tussenwervelschijven hebben beweging nodig om gezond en pijnvrij te zijn. Lange tijd in éénzelfde houding spenderen is dan ook iets wat we best kunnen vermijden. In een ideale situatie onderbreek je elke 30 minuten je zithouding om minstens één minuut recht te staan. Natuurlijk is dat niet altijd haalbaar, maar als je twijfelt om met de auto nog eens een tussenstop te maken kan dit een argument zijn om toch even te stoppen voor een koffie. Ook op de vlieger kan dit een uitdaging zijn. Hier is de boodschap om elk mogelijk excuus te gebruiken om even te bewegen. Moet je bijvoorbeeld nog 20 minuten wachten aan je gate voor je op de vlieger mag? Waarom dan niet even proberen om nog wat stappen te zetten voordat je erna uren gaat zitten? Ook de vlieger eens over en weer wandelen om te bewegen is er dus helemaal is dus helemaal oké.
Daarnaast speelt natuurlijk ook ergonomie een rol. Probeer altijd rechtop te zitten met goede ondersteuning in de onderrug. Gebruik eventueel een klein kussentje of opgerolde handdoek in je onderrug.
Denk aan je slaap
Vaak ontstaan rug- of nekklachten op vakantie door het slapen op een matras of kussen waaraan ons lichaam niet gewend is. Het switchen tussen een hele harde of een hele zachte matras kan belastend werken voor je rug. Ook wat het kussen betreft kan je niet altijd rekenen op een optimale ondersteuning, en dat is logisch: een goed kussen hangt af van vele factoren (slaaphouding, breedte van de schouders, hardheid van de matras, hand wel dan niet onder het kussen) en is dus heel persoonlijk.
Een tip die we willen meegeven in verband met de matras is dat je tegenwoordig bij het boeken van een hotel vaak extra informatie kan meegeven. Hier kan je gerust vragen om een hardere of een eerder zachtere matras. Er zijn meer en meer hotels die je – indien voorradig – een zelfde kamer kunnen geven met een aangepaste matras. Wat het kussen betreft raden we hetzelfde aan. Of, wanneer je er plaats voor hebt, neem je gewoon je kussen van thuis mee!
Op vakantie: EHBO bij rugpijn en nekpijn
Wanneer je dan op vakantie toekomt en toch rug- of nekpijn hebt kan je maar best een plan hebben. Zo is het zeer nuttig om zelf wat (basis) oefeningen te doen om je stramme rug of nek na de autorit wat los te maken. Hiervoor werken we vaak met oefenprogramma’s zoals de ‘lower back basics’ (klik hier) of de ‘neck basics’ (klik hier).
Indien de pijn op vakantie meerdere dagen aanhoudt kan je in sommige landen ook bij een osteopaat terecht. Zeker in Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn er osteopaten met een goede opleiding. De beste manier om ter plekke een goede osteopaat te vinden is door te spreken met personeel van bijvoorbeeld het hotel.
Zware bagage: denk er goed over na!
Indien mogelijk: gebruik een rolkoffer met vier wieltjes. Wanneer er een avontuurlijke trektocht op de planning staat en een rugzak onvermijdelijk is, ga dan best voor een trekrugzak met een buikriem. Als die goed is afgesteld, kan een groot deel van het gewicht steunen op je bekken en zal de rug hierdoor dus minder belast worden. Verdeel het gewicht van je te tillen bagage evenwichtig en vermijd dat je zware spullen aan één kant gaat dragen. Wanneer je een zware koffer optilt, doe dat dan vanuit de benen en hou je koffer kort bij je lichaam.

Voorkomen is beter dan genezen
Voel je vooraf al spanning of lichte pijn? Of weet je vanuit het verleden dat je rugpijn krijgt bij lange autoritten? Overweeg dan een preventieve check-up bij je osteopaat voor vertrek. Bij zo’n preventieve controle worden spanningen, onevenwichten en blokkades verholpen voor ze acute klachten kunnen veroorzaken. Of met andere woorden: het emmertje laten leeglopen voordat het overloopt. Meer weten over preventieve osteopathie, klik hier.
Naast preventie kan je natuurlijk ook best een EHBO kit meenemen met bijvoorbeeld een warmtekussen, spierbalsem en wat basisoefeningen voor je rug en nek.
Hulp met rug-, nek of hoofdpijn in Schilde?
Wilt u meer informatie over osteopathie in Schilde? Neem dan contact op of maak een afspraak bij onze praktijk voor osteopathie, Osteoschilde.

Neem contact op
Wenst u meer informatie of een afspraak? Neem gerust contact op.

Rugpijn door het oprapen van een pen?
Een leeg flesje water (9 gram), een pen (10 gram), een muntstuk van 2 euro (8.5 gram). Al deze voorwerpen zijn voldoende zwaar om onze rug te bezeren. Of dat is toch wat we vaak te horen krijgen op consultatie bij de osteopaat. Maar wat is er dan aan de hand wanneer...

Wat is het verschil tussen osteopathie en kinesitherapie?
Vergelijking tussen osteopaat en kinesist: een grondige analyse In de zoektocht naar oplossingen voor gezondheidsproblemen staan patiënten vaak voor de keuze tussen een osteopaat of kinesist. Hoewel beide benaderingen gericht zijn op het verlichten van lichamelijke...

On-site osteopathie als extra-legaal voordeel voor werknemers
Ziekteverzuim bij hoofd-, nek- en rugpijn Chronische lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem onder de Belgische bevolking. Maar liefst 18,7% van de mannen en 22,7% kampt ermee. Er wordt gesproken van chronische lage rugpijn wanneer de pijn langer dan drie maanden...

Hoofdpijn door je kaken? Pijnvrij dankzij osteopathie
Wist u dat uw hoofdpijn mogelijks voorkomt uit een kaakprobleem? Lees hier hoe uw kaak hoofdpijn kan geven en hoe uw osteopaat kan helpen.

Hoe nekpijn voorkomen? Lees het in 5 tips!
Nekpijn is één van de klachten waarvoor osteopaten het vaakst geconsulteerd worden. Het kan je dagelijkse leven grondig kleuren en je levenskwaliteit aanzienlijk verminderen. Dit mede omdat er vanuit nekproblemen ook vaak andere kwalen ontstaan: uitstraling naar de...

Boekentip: de glucose revolutie
Via via kregen we 'de glucose revolutie - Krijg grip op je bloedsuikerspiegel, verbeter je gezondheid en eet wat je wil' van Jessie Inchauspe aangeraden. Het boek leest als eens sneltrein en laat je als lezer achter met 10 praktische tips om je bloedsuikerspiegel op...

Hoe rugpijn voorkomen? Lees het in 5 tips!
Naast nekpijn is lage rugpijn de klacht waarvoor we als osteopaat het meest geconsulteerd worden. Rugpijn kan uw dagelijks leven in elk aspect beïnvloeden: werk, slaap, sport en ontspanning. Onder het motto van 'beter voorkomen dan genezen' delen we graag 5 tips die u...

De juiste zithouding
Help, ik heb last van ... mijn zithouding! We zitten veel. Gemiddeld zit de Belg zo'n 8,9 uur per dag. Dat dit klachten met zich mee kan brengen weten we als osteopaat als de beste. Lange tijd zitten gaat immers vaak samen met het ontwikkelen van rugpijn, nekpijn,...

Wat is het verschil tussen osteopathie en chiropaxie?
Osteopathie en chiropraxie zijn beide vormen van manuele therapie die gericht zijn op het verlichten van pijn en ongemak. Osteopaten hanteren een holistische benadering, terwijl chiropractors zich voornamelijk richten op de wervelkolom. Beide disciplines verschillen in filosofie, behandelingstechnieken en opleiding. Het kiezen van de juiste behandeling hangt af van persoonlijke voorkeuren en situatie.

Knie & Co – Peter Verdonk
Ellen en de multi modale aanpak In onze praktijk is er een nauwe samenwerking tussen ons als osteopaat, de in-house kinesisten en de orthopedisten in de buurt. Dat deze samenwerking zijn vruchten afwerpt, zien we dagelijks. Zo was er bijvoorbeeld Ellen, een dame van...