0477 56 98 16 osteowezel@gmail.com

Heupklachten en osteopathie

Heupproblemen en heup artrose zijn veel voorkomende klachten in onze praktijk voor osteopathie in Schilde. Dit kan zich uiten in een ongemak rondom de heup, zoals pijn in de lies, de bil, de stuikt,  uitstralende pijn, tintelingen, of doofheid in het been of de voet. Deze ongemakken kunnen als zeer hinderlijk worden ervaren en u tegenhouden om aan sport te doen of zelfs uw dagelijkse leven hinderen. Osteopathie biedt een mogelijkheid om deze klachten te verminderen en aan preventie te doen. In dit artikel leest u alles over wat uw osteopaat voor u kan betekenen bij heup artrose.

artrose heup osteopaat

Wat is er aan de hand bij heupklachten?

Bij artrose van de heup gaat uw osteopaat altijd nakijken wat de daadwerkelijke oorzaak is. De heup is de benaming voor het grote gewricht waar het bekken en het bovenbeen samenkomen. Deze kogelgewrichten dragen de hele dag ons lichaamsgewicht en zijn hierdoor zwaar belast. Verder hebben de heupgewrichten aanzienlijke bewegingsmogelijkheden. De gewrichtsbanden en spieren rond de heup stabiliseren deze mobiliteit. Elke beweging in het heupgewricht omvat het rollen en het glijden van de heupkop ten opzichte van de heupkom. De spieren, het gewrichtskapsel en de gewrichtsbanden begeleiden deze bewegingen. De sterkte van deze banden en goed functionerende kapsels zijn cruciaal voor een gezonde heup. Daarom zal de osteopaat deze onderzoeken bij artrose van de heup.

Daarnaast heeft ook de coördinatie van de spieren rond de heup (afhankelijk van zenuw aansturing) en een optimale bloedcirculatie een belangrijke invloed op de gezondheid van de heup in zijn geheel. De positie van de heup, gelegen tussen de lage rug met het bekken en de knie, enkel en voet, maakt het gevoelig voor veranderingen in aangrenzende gewrichten. Een wijziging in de stand of mobiliteit van een van deze gewrichten beïnvloedt direct de stabiliteit, belastbaarheid en mobiliteit van de heup.

Wat kan artrose van de heup veroorzaken?

Om het weefsel rondom de heup te onderhouden, is een constante toevoer van bouwstoffen en ‘brandstof’ nodig. Tegelijkertijd voert het lichaam afvalstoffen af. Dit vereist een adequaat bloedcirculatiesysteem. De achterkant van de heup ontvangt bloed vanuit de buikholte via het bekken en de bil, terwijl de voorzijde bloedtoevoer heeft vanuit de buik en de lies. Een bloedvat loopt door het gewricht van de heupkom naar de heupkop. Het is daarom essentieel dat uw osteopaat bij heup artrose gaat nakijken of deze circulatie optimaal gebeurd. Kraakbeen, essentieel voor het gewricht, krijgt zijn nutriënten hoofdzakelijk door middel van gewrichtssmeer dat door het kapsel wordt geproduceerd. Tijdens belasting verlaat gewrichtssmeer het kraakbeen, terwijl het kraakbeen bij ontlasting juist gewrichtssmeer geabsorbeerd. Deze continue beweging is gunstig voor de gezondheid van de gewrichten.

Om de coördinatie van de heup te waarborgen, moeten het lichaam de spieren nauwkeurig aansturen. De hersenen sturen deze signalen voor spiercontractie of ontspanning via zenuwbanen door het ruggenmerg naar de heup.

Oorzaken van heupklachten

Heupklachten ontstaan vaak wanneer er veranderingen optreden in de stand, doorbloeding of coördinatie van de heup. Dit resulteert bijgevolg doorgaans als een beperkte bewegelijkheid. De initiële achteruitgang manifesteert zich vaak in het beperken van het naar binnen draaien en het maximaal strekken van de heup. In de praktijk ziet uw osteopaat dat heup artrose vaak pijn geeft in de lies. Bovendien kunnen slijmbeurzen rondom de heup overbelast geraken, wat leidt tot pijnklachten. Een verandering in de heup kan tevens overbelasting veroorzaken in aangrenzende gebieden, zoals het bekken, de knieën of de lage rug.

Hoe uw osteopaat helpt bij artrose van de heup

Ervaart u klachten van de heup, mogelijk veroorzaakt door artrose? De osteopaat focust zich bij artrose van de heup op het verbeteren van de mobiliteit van het heupgewricht. Dit doet hij door middel van mobilisatie van de spieren, het bindweefsel, het bekken en de heup. Tevens onderzoekt de osteopaat het gehele lichaam, inclusief de organen zoals de darmen, die onverwachts een (fasciale) relatie met de heup kunnen hebben. Daarnaast beoordeelt de osteopaat de voeten en knieën, alles met als doel de mobiliteit van de heup te verbeteren. Hoewel de osteopaat geen directe invloed heeft op heup artrose zelf, kan een toename in mobiliteit in bijna alle gevallen leiden tot verlichting van de klachten.

Indien noodzakelijk en gewenst, werkt de osteopaat samen met kinesitherapeuten in het geval van heup artrose. Deze therapeuten zijn goed gekwalificeerd om u te begeleiden bij oefentherapie, waardoor de spieren rondom het gewricht sterker worden en het risico op terugkerende of verergerende klachten wordt verminderd. Ervaart u ongemakken in de heup en wil u eraan werken? Aarzel dan niet om een afspraak te maken of contact op te nemen. Ik sta klaar om u te ondersteunen.