0477 56 98 16 osteowezel@gmail.com

Osteopathie bij artrose in Schilde

Kan uw osteopaat artrose verhelpen? Is artrose het gevolg van ontstekingen in het gewricht? Is belasten slecht bij artrose? Over artrose bestaan er nogal wat misverstanden. In dit artikel duikt uw osteopaat in Schilde dieper in het onderwerp artrose.

Bij artrose verslechtert de kwaliteit van het kraakbeen in één of meerdere gewrichten aanzienlijk. Het kraakbeen breekt af, wordt dunner en verliest zijn vermogen om schokken effectief te dempen. Uiteindelijk kunnen delen van het bot bloot komen te liggen en tegen elkaar schuren tijdens bewegingen. Dit veroorzaakt veel pijn en de wrijving kan leiden tot een gewrichtsontsteking, ook wel artritis genoemd. De knieën, heupen en gewrichten in de handen, nek en onderrug worden het vaakst getroffen. Vooral in de heupen en knieën leidt artrose vaak tot aanzienlijk ongemak, aangezien deze gewrichten dagelijks zwaar worden belast. Gelukkige kan uw osteopaat de gevolgen van artrose verminderen en comfort bieden.

osteopathie bij artrose schilde

Uw osteopaat vertelt: wat is er aan de hand bij artrose?

Bij artrose slijt het kraakbeen, dat als een schokdemper de botten in de gewrichten beschermt. Artrose komt vaak voor in de heupen, knieën, nek en onderrug. Deze aandoening, ook bekend als slijtagereuma, treft vooral ouderen, maar kan ook ontstaan door sportblessures op jonge leeftijd. Een osteopaat kan helpen bij het verlichten van de symptomen van artrose door middel van gerichte behandelingen en oefeningen. In tegenstelling tot artrose, waarbij slijtage centraal staat, gaat het bij artritis om ontstekingen en zwellingen in de gewrichten, wat op elke leeftijd kan voorkomen. Als je last hebt van artrose, kan een bezoek aan een osteopaat bijdragen aan het verbeteren van je mobiliteit en het verminderen van pijn.

Is artrose hetzelfde als osteoporose?

Artrose en osteoporose zijn verschillende aandoeningen die beide het bewegingsapparaat aantasten, maar ze hebben verschillende oorzaken en kenmerken:

Artrose

  • Definitie: Een degeneratieve gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslijt.
  • Symptomen: Pijn, stijfheid, verminderde bewegingsvrijheid en zwelling in de getroffen gewrichten.
  • Getroffen gebieden: Vaak in de knieën, heupen, handen, nek en onderrug.
  • Oorzaken: Slijtage door veroudering, overbelasting, blessures, genetische factoren en soms overgewicht.

Osteoporose:

  • Definitie: Een aandoening waarbij de botten poreus en broos worden door een afname van de botdichtheid.
  • Symptomen: In het begin meestal geen symptomen, maar na verloop van tijd kunnen botbreuken, rugpijn en een afname in lengte optreden.
  • Getroffen gebieden: Vaak de heupen, polsen en wervelkolom.
  • Oorzaken: Veroudering, hormonale veranderingen (zoals de menopauze bij vrouwen), gebrek aan calcium en vitamine D, onvoldoende lichaamsbeweging en genetische factoren.

Kortom, hoewel zowel artrose als osteoporose aandoeningen zijn die vaak bij ouderen voorkomen en die het bewegingsapparaat aantasten, richten ze zich op verschillende delen van het lichaam en hebben ze verschillende oorzaken en symptomen.

Hoe kan uw osteopaat in Schilde helpen bij artrose?

Heeft u klachten en denkt u dat artrose de oorzaak is? Een osteopaat kan op een zachte manier de mobiliteit van het gewricht verbeteren. Dit wordt bereikt door het mobiliseren van de spieren, het bindweefsel, en de omliggende gewrichten. Daarnaast wordt ook de rest van het lichaam in ogenschouw genomen, inclusief organen zoals bijvoorbeeld de darmen bij heupklachten, die (via fascia) invloed kunnen hebben op de heup. Ook de voeten en knieën worden onderzocht, met als doel de beweeglijkheid van de heup te vergroten. Hoewel een osteopaat de artrose zelf niet kan genezen, kan verbeterde mobiliteit leiden tot een aanzienlijke vermindering van de klachten.

Zoekt u hulp van een osteopaat met artrose in Schilde?

Twijfelt u of uw gezondheidsprobleem een indicatie is voor een osteopatische behandeling? Neem dan contact op met Stijn Duchi, uw osteopaat in Schilde ‘s-Gravenwezel en ik help u graag verder.