0477 56 98 16 osteowezel@gmail.com

Met ischias of sciatique naar de osteopaat?

Lees hier hoe de osteopaat je kan helpen bij ischias of sciatique

Ervaart u pijn door ischias of sciaticaklachten? Bezoek dan de osteopathiepraktijk in Schilde voor professionele begeleiding. De symptomen van sciatica, waaronder rugpijn en uitstralingspijn naar het been, kunnen aanzienlijke hinder veroorzaken. Laat dit probleem uw planning niet in de war sturen. Bij ischias of sciatique wordt een consult bij de osteopaat ten zeerste aanbevolen.

ischias osteopaat schilde

Wat veroorzaakt ischias of sciatica?

Ischias of sciatica wordt geassocieerd met de nervus ischiadicus, ook bekend als de achterste beenzenuw. Deze zenuw strekt zich uit vanaf de heup, langs de bil, aan de achterkant van het been tot aan de voet. De pijn die gepaard gaat met ischias is een doordringende uitstralende pijn, voortkomend uit een ontsteking. Deze ontsteking wordt getriggerd door irritatie van de wortels van de ischiaszenuw, bijvoorbeeld bij een discus hernia of een uitgesproken lumbago.

Het onderscheid tussen de pijn bij ischias of sciatique en lumbago is overigens duidelijk: bij sciatica strekt de pijn zich uit langs de achterkant van het been onder de knie, terwijl dit niet het geval is bij lumbago. Bij lumbago is de kenmerkende pijn als gevolg van een geblokkeerde rug. Bovendien is de pijn bij sciatica meestal unilateraal, dit wil zeggen aan slechts één zijde voelbaar.

Hoe stelt de osteopaat de diagnose van ischias of sciatique?

De term ‘ischias’ omvat verschillende oorzaken van rug-, bil- en beenpijn. Het vaststellen van de exacte oorzaak van deze klachten kan soms uitdagend zijn. Bij acute ischias ervaart een persoon vaak scherpe pijnklachten, wat het fysieke onderzoek bemoeilijkt. Deze acute fase duurt doorgaans 6 weken. Ischiasklachten worden over het algemeen geassocieerd met problemen rondom de tussenwervelschijven. De osteopaat haalt veel informatie uit de anamnese. Kenmerken van ischias of sciatique die uit het gesprek kunnen worden afgeleid, omvatten met name:

Pijn en stijfheid bij het opstaan en langdurig zitten of na een lange autorit. Hoesten, niezen of persen kunnen leiden tot pijnscheuten in de rug en/of het been Bukken en tillen veroorzaken pijn. De patiënt is vaak ‘onrustig’ en wil voortdurend van houding veranderen.

Hoe behandelt een osteopaat sciatique of ischias?

Bij het eerste consult onderzoeken we uitgebreid wat de exacte oorzaak is van uw rugklachten. Hierbij wordt duidelijk of deze al dan niet gerelateerd zijn aan een hernia, lumbago of ischias. Met behulp van zachte manuele technieken verminderen we tijdens de osteopathische behandeling de druk op de zenuw. 

Het is van groot belang om actief te blijven bij sciatica, maar daarbij is het essentieel om voorzichtig te zijn en je lichaam niet te zwaar te belasten. De ostepaat zal ook advies geven over hoe je in de toekomst lage rugpijn en andere rugklachten kunt voorkomen.

De preventieve waarde van osteopathie voor het voorkomen van ischias of sciatique

Een osteopathische behandeling bij ischias klachten is ook preventief een verstandige beslissing. Door regelmatige check-ups en het handhaven van mobiliteit rond het gebied van de oorzaak kan het lichaam de dagelijkse belasting beter opvangen. Dit minimaliseert aanzienlijk het risico op een acute opstoot.

Maak vandaag een afspraak met uw osteopaat in Schilde

Zoekt u een osteopaat in de regio van Schilde ‘s-Gravenwezel Schoten en Wijnegem, plan dan een afspraak of neem dan contact op. Ik sta klaar om samen met u een geschikt behandelplan op te stellen.