0477 56 98 16 osteowezel@gmail.com

Wat doet een osteopaat?

Hoe werkt een osteopaat? Waarom naar de osteopaat? Lees hier antwoorden op veelgestelde vragen over osteopathie. 

Osteopathie is in essentie een manuele geneeswijze. Een osteopaat gaat in het gehele lichaam op zoek naar plaatsen van verminderde bewegelijkheid in weefsels en structuren. Deze hebben immers vaak een nadelige invloed op de gezondheid en uiten zich in pijn en dysfuncties. Vervolgens maakt de osteopaat gebruik van verschillende technieken om deze bewegingsbeperkingen te herstellen. Hierdoor zal het lichaam in zijn totaliteit terug normaal functioneren en zal het lichaamseigen herstelvermogen worden ondersteund.

De benadering die een osteopaat  focust op de algehele gezondheid, waarbij de klacht als onderdeel van een geheel wordt beschouwd. Osteopathie gaat uit van de onderlinge verbondenheid van alles in het lichaam, van spieren, bloedvaten, organen tot botten. Hierdoor is het dus mogelijk dat de osteopaat bepaalde bewegingsbeperkingen gaat aanpakken op plaatsen verschillend van de plaats van de pijn

Wat doet een osteopaat?

Uw lichaam weer in balans?

Bij osteopathie staat niet alleen de specifieke klacht centraal, maar het lichaam in zijn geheel. Een gezond lichaam is in evenwicht en balans op alle niveaus. Hierbij kijkt de osteopaat naar soepele bewegingen van spieren, botten, bindweefsel rond organen, zenuwen en bloedvaten. Onder invloed van factoren zoals stress, operaties, een slechte houding of trauma’s kan de beweeglijkheid verstoord raken, wat leidt tot blokkades, spierspanningen en uiteindelijk tot pijnklachten. Een osteopaat identificeert de oorzaak en behandelt deze, waardoor hij de balans in het lichaam herstelt en de klachten verdwijnen.

Hoewel osteopathie in België onder Alternatieve Geneeswijzen valt, is het belangrijk te benadrukken dat het geen ongefundeerde praktijk is. Deze holistische, manuele benadering is volledig veilig en geschikt voor de behandeling van klachten bij diverse doelgroepen, waaronder volwassenen, kinderen, baby’s, (top)sporters, en zwangere vrouwen.

Hoe kan een osteopaat u helpen? 

Herken u dit? U ervaart chronische pijn, soms met een uitstralend karakter.  Uw arts heeft u gerustgesteld dat er niets ernstigs aan de hand is, en toch voelt u dat uw lichaam niet optimaal functioneert. Misschien voelt u zich moe, futloos, of zit u niet lekker in uw vel. Mogelijk gebruikt u medicijnen om de klachten te verlichten, maar stoppen leidt tot snelle terugkeer van de symptomen. Waarom blijven de klachten aanhouden? De reden is eenvoudig: vaak richten we ons alleen op symptoombestrijding. Pijnmedicatie geeft weliswaar verlichting, maar de oorzaak van de klachten wordt niet aangepakt.

Om van de klacht af te komen, is het essentieel om eerst de oorzaak te achterhalen. Dit is wat uw osteopaat tracht te doen. Er wordt een onderzoek gedaan van het volledige lichaam om de oorzaak van de klacht te vinden. Het uitgebreide onderzoek omvat een anamnese/vraaggesprek, grondig lichamelijk onderzoek, uitleg van de bevindingen, en het vaststellen van het behandeldoel.

Zodra de oorzaak is geïdentificeerd, werken we naar een oplossing toe. Via manuele technieken herstellen we de beweeglijkheid van weefsels, gewrichten en andere weefsels. Benieuwd naar welke klachten uw osteopaat kan behandelen? Neem alvast een kijkje op deze pagina.

Wil je meer weten over mijn werkwijze? Ik leg met veel plezier stap voor stap uit hoe ik te werk ga. Transparantie is een van mijn kernwaarden. Daarom deel ik graag inzicht in de benadering.

Maak vandaag een afspraak met uw osteopaat in Schilde

Zoekt u een osteopaat in de regio van Schilde ‘s-Gravenwezel Schoten en Wijnegem, plan dan een afspraak of neem dan contact op. Ik sta klaar om samen met u een geschikt behandelplan op te stellen.