0477 56 98 16 osteowezel@gmail.com

Info voor patiënten

Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over osteopathie in Schilde.

Veelgestelde vragen over osteopathie in Schilde

Wat brengt u best mee bij uw eerste bezoek?

 • Uw identiteitskaart
 • Eventuele beeldvorming of bloedonderzoeken
 • Verwijsbrieven en/of voorschriften
 • Bij uw osteopaat in Schilde kan u afrekenen met uw Bancontact app, met Payconiq of cash

Op consultatie bij uw osteopaat in Schilde, hoe verloopt de eerste afspraak?

Anamnese of vraaggesprek

Tijdens uw eerste consultatie wil uw osteopaat in Schilde veel te weten komen en stelt daarom veel vragen. Dit gaat onder meer over uw klachten, de voorgeschiedenis, uw levensstijl en gewoonten. Door middel van deze anamnese vormt de osteopaat een beeld over de huidige klacht en over de mogelijke oorzaak. Daarnaast heeft de anamnese als doelstelling om mogelijk ernstige aandoeningen uit te sluiten en te oordelen over de behandelbaarheid van uw klacht. Hierbij zal uw arts worden gecontacteerd bij onduidelijkheden.

Klinisch onderzoek en aanvullende testen

Vervolgens gaat de osteopaat over tot het uitvoeren van het klinisch onderzoek. Dit bestaat uit een combinatie van osteopathisch onderzoekstechnieken en klinische onderzoekstechnieken aangewend door andere medische beroepen (zoals bijvoorbeeld orthopedische testen). De combinatie van de informatie uit de anamnese en het klinisch onderzoek laat de osteopaat toe te beslissen of aanvullende  onderzoeken nodig zijn. Vervolgens kan er – in samenspraak met u als patiënt – een behandelplan worden opgesteld.

Osteopatische behandeling

Uiteidelijk is het doel van de behandeling om de functie van verschillende weefsels te herstellen. Osteopathie is in essentie een manuele geneeswijze, wat inhoudt dat er met de handen gewerkt wordt. Deze manuele technieken kunnen gericht zijn op verschillende weefselniveaus in het lichaam: de weke delen (spieren, pezen, …), gewrichten, zenuwen en orgaanstructuren.  Daarnaast combineert uw osteopaat  in Schilde de manuele technieken met gericht advies, oefeningen en preventie.

  Kan ik er gemakkelijk parkeren?

  Er zijn voldoende parkeerplaatsen voorzien voor de praktijk. Pas op bij het binnenrijden, de poort is smal. Indien er alsnog geen doorgang zou zijn kan u altijd op straat parkeren. Zorg ervoor dat u het verkeer niet stoort en parkeer niet bij de buren.

  Osteowezel Stijn Duchi Osteopaat

  Wat als ik niet kan komen naar mijn afspraak?

  U dient 24 uur op voorhand te annuleren. Zo kan uw osteopaat nog iemand anders verder helpen in de voor u gereserveerde tijd. Indien u later annuleert wordt deze tijd aangerekend aan het gewone tarief.

  Een online geplande sessie kan u annuleren via de link in uw bevestigingsmail. In andere gevallen kan u telefonisch annuleren via +32 (0) 477 56 98 16. Spreek een boodschap in, ook in het weekend. Andere kanalen worden niet gebruikt voor annulaties.

  Hoeveel kost een behandeling?

  Stijn Duchi van Osteowezel heeft zijn erkenning als osteopaat DO waardoor u geen doktersvoorschrift nodig hebt en van uw mutualiteit een terugbetaling kan krijgen.

  Na elk consult voorziet je osteopaat je van een getuigschrift osteopathie. Het ereloon per consultatie bedraagt 60 euro. De behandeling duurt tussen de 30 en de 45 minuten. Hiervan krijgt u 10 tot 15 euro per behandeling terugbetaald van uw mutualiteit.

  Omdat de osteopathische zorg (nog) niet opgenomen is in de “verplichte ziekteverzekering” (RIZIV), organiseren de ziekenfondsen sinds 2000 de terugbetaling ervan via hun “bijkomende verzekering”.

  Enkel erkende osteopaten komen voor deze terugbetaling in aanmerking. Hiertoe hebben zij van de mutualiteiten een erkenningsnummer (095 …) gekregen. Na elke consultatie krijgt u van uw osteopaat een uniform “attest osteopathie” dat u dan kan aanbieden aan uw ziekenfonds.

  Sommige aanvullende verzekeringen (DKV, AG, …) voorzien, in specifieke polissen een hogere terugbetaling voor osteopathische zorg (DKV vergoedt tot 80 procent). Derhalve raden we u aan om inlichtingen in te winnen bij uw verzekeraar.

  Waar kan ik naast osteopathie terecht voor ... in Schilde

  Kinesitherapie

  Personal training

  Deep tissue massage

  Bekkenbodem reëducatie

  Osteopathie voor baby’s in Schilde

   

  Is osteopathie veilig?

  Osteopathie is een veilige behandelmethode. Het beschikbare wetenschappelijk onderzoek toont immers weinig tot geen neveneffecten na een osteopathische behandeling. De weinige gemelde ongewenste effecten zijn meestal zeer mild en van korte duur (zoals stijfheid, vermoeidheid, lichte hoofdpijn, …). Voorts bestaat er geen cijfermateriaal uit klinische studies die de in de media veelbesproken en sterk gevreesde nekmanipulaties als schadelijk kunnen bestempelen. Anderzijds vertelt wetenschappelijk onderzoek ons dat de mechanische belasting tijdens deze nekmanipulaties niet verantwoordelijk kan zijn voor de complicaties waarvoor gevreesd wordt. Als er dan al zware verwikkelingen zouden voorkomen, zijn deze uiterst zeldzaam te noemen. Ook dry needling is een veilige techniek indien u gaat bij een therapeut die een erkende opleiding heeft gevolgd. 

  Daarnaast kunnen we in elke geval nog meegeven dat de beroepsgroep van osteopaten in België de laagste verzekeringspremie betaalt voor burgerlijke aansprakelijkheid en dat bovenaan op de lijst van redenen voor tussenkomst van de verzekering de “bril” van de patiënt prijkt. Concluderend is het belangrijk dat Stijn Duchi zijn diploma van osteopaat DO heeft behaald, dat wil zeggen dat hij een opleiding heeft genoten en u met een gerust hart voor een osteopatisch consult kan komen in Schilde.

  Heb ik een voorschrift van een arts nodig?

  Aangezien Stijn Duchi van Osteowezel in Schilde zijn erkenning heeft als osteopaat DO kan u zonder voorschrift van de huisarts een terugbetaling kan krijgen bij uw mutualiteit. Echter is een doorverwijzing en extra informatie van uw specialist of huisarts altijd interessant. Ook zal uw osteopaat contact opnemen met uw behandelende arts indien nodig.

  Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

  Het aantal behandelingen is voornamelijk afhankelijk van de ernst van de klachten. Voor recente letsels zijn 2 tot 4 behandelingen vaak voldoende. Om tot volledig herstel te komen van hardnekkige of langer bestaande klachten zijn meer behandelingen nodig.

  Aangezien uw lichaam na een behandeling tijd nodig heeft om een nieuw evenwicht te zoeken, varieert de tijd tussen 2 behandelingen van 1 week tot 3 weken of soms zelfs nog langer.

   

  Werkt osteopathie ook preventief om klachten te voorkomen?

  Ja. Door compensaties en bewegingsbeperkingen in het lichaam op te sporen en aan te pakken voordat deze problemen geven, kunnen we vaak ergere (vaak acute) klachten zoals bijvoorbeeld rugpijn, ischias of een hernia vermijden. het is aan te raden om om de 3 tot 4 maanden langs te komen voor een preventieve controle. Ook een controle voor sporters in periodes van een hoge trainingsbelasting of voor een belangrijke wedstrijd zijn aangeraden.

  Osteopathie in Schilde

  osteopathie in schilde ruggengraat

  Zoekt u naar een praktijk voor osteopathie in de regio Schilde ‘s-Gravenwezel Schoten of Wijnegem? Zoekt u naar een osteopaat die met u meedenkt en op zoek gaat naar een oplossing voor uw probleem? Maak dan vandaag uw afspraak!