0477 56 98 16 osteowezel@gmail.com

Osteopathie voor het trapeziussyndroom in Schilde?

Nek- of schouderpijn door het trapeziussyndroom: wat kan uw osteopaat in schilde voor u betekenen?

Het trapeziussyndroom (of ook wel trapezialgie genoemd) geeft hinderlijke en vaak diepe spierpijn in het schoudergebied, vaak gepaard met uitstralingspijn naar de nek. De oorzaak van het trapeziussyndroom is overbelasting, hoewel er ook andere mogelijke oorzaken kunnen zijn. Indien u last heeft van schouder- of nekpijn, bent u steeds welkom voor een behandeling in onze praktijk voor osteopathie. Uw osteopaat kan u helpen bij het trapeziussyndroom in de regio van Schilde ‘s-Gravenwezel, Schoten en Wijnegem.

Trapeziussyndroom behandeling osteopaat schilde kinesist monnikskapsspier

Een nadere blik op het trapeziussyndroom: de monnikskapspier

Aan de basis van het trapeziussyndroom ligt een spier met de naam monnikskapspier. Deze is verantwoordelijk voor de klachten. De spier strekt zich uit van de achterkant van het hoofd en de nek tot ongeveer in het midden van de rug en naar de schouderbladen. Ze overspant dus de schouderneklijn. Hierdoor geeft een overbelasting van deze spier vaak uitstralingspijn naar de nek.

We gebruiken de monnikskapspier voornamelijk om ons hoofd rechtop te houden en om onze schouderbladen te bewegen. Aangezien ons hoofd vrijwel voortdurend in beweging is, komt de diepgaande schouderpijn als gevolg van het trapeziussyndroom vaak voor tijdens alledaagse activiteiten of houdingen. Het is de ervaring van Stijn Duchi (Schilde) dat ook stress een grote factor kan zijn bij het ontwikkelen van het trapeziussyndroom.

Overbelasting als veelvoorkomende oorzaak van het trapeziussyndroom

In onze praktijk voor osteopathie in Schilde zien we veel patiënten met het trapeziussyndroom. Net zoals bij andere schouderklachten is een slechte houding vaak de oorzaak. Ons hoofd weegt gemiddeld ongeveer 8 kilogram. Per centimeter dat we onze kin naar voren laten komen, bijvoorbeeld naar een computerscherm, komt daar nog eens 3 kilogram bij. Het is de monnikskapspier die dit moet opvangen en hierdoor dus gemakkelijk overbelast raakt. Ook de houding van de schouders heeft een grote invloed op de belasting van deze spier.

Natuurlijk wil ons lichaam deze pijn gaan vermijden en gaan er onbewust compensaties ontstaan. Dit zijn veranderingen in postuur die minder last geven in het gebied van de trapezius, maar op hun beurt weer andere gebieden onder druk zetten en zo leiden tot bijkomende problemen zoals nek-, rug-, hoofdpijn of hernia’s.

Waarom kan uw osteopaat in Schilde een meerwaarde betekenen bij het trapeziussyndroom?

Vanwege de wijdverspreide impact van de monnikskapspier op ons lichaam wordt een osteopathische behandeling aanbevolen bij het trapeziussyndroom. Tijdens de behandeling van het trapeziussyndroom zal uw osteopaat in Schilde uitgebreid aandacht besteden aan uw gehele postuur. Zo pakt hij niet alleen de pijn aan, maar ook de oorzaak en eventuele onderhoudende factoren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat blokkades in de wervels van de bovenrug of nek aan de basis liggen van uw schouderproblemen. Tevens worden spasmen door  stress en restletsels van een whiplash onderzocht. Soms kan dry needling een oplossing bieden om de spiercomponent van het probleem efficiënt aan te pakken. 

Uw osteopaat in Schilde verhelpt blokkades vergroot de mobiliteit van uw schouder

Na een uitgebreide analyse van uw lichaamshouding zal de osteopaat  tijdens de behandeling met behulp van zachte manuele technieken de pijnlijke punten aanpakken. Hierdoor verbetert niet alleen de beweeglijkheid van het schoudergewricht, maar worden ook eventuele blokkades in de nek, rug en borststreek aangepakt. Dit resulteert in ontspanning van de monnikskapspier, waardoor schouder- en nekpijn geleidelijk afnemen. Uw osteopaat in Schilde kan ook gebruik maken van dry-needling voor uw trapeziussyndroom. In sommige gevallen kan dit de genezing aanzienlijk versnellen. Dit is echter altijd in samenspraak met u als patiënt. Daarnaast ontvangt u waardevolle tips om toekomstige schouderpijn te voorkomen.

Meer informatie over schouderklachten, trapeziussyndroom en osteopathie in Schilde ‘s-Gravenwezel

Heeft u te maken met schouderpijn, het trapeziussyndroom of nekklachten in de regio van Schilde ‘s-Gravenwezel Wijnegem of Schoten? Ook bij andere schouderaandoeningen, zoals een frozen shoulder, kan de osteopaat u van dienst zijn. Twijfel niet om contact met op te nemen en een afspraak te maken in onze praktijk voor osteopathie Osteowezel.

Voor meer informatie over het trapeziussyndroom en osteopathie kijk op www.osteopaat.vlaanderen/trapeziussyndroom.