De juiste zithouding
Help, ik heb last van … mijn zithouding!
We zitten veel. Gemiddeld zit de Belg zo’n 8,9 uur per dag. Dat dit klachten met zich mee kan brengen weten we als osteopaat als de beste. Lange tijd zitten gaat immers vaak samen met het ontwikkelen van rugpijn, nekpijn, hoofdpijn en kan op termijn zelfs de kans op een hernia doen toenemen.
Logischerwijs is het verminderen van de uren die je zittend doorbrengt alvast een grote stap in de goede richting. Aangezien we niet altijd buiten dat lange zitten kunnen, zal het letten op onze zithouding al een groot verschil kunnen maken in het al dan niet ontwikkelen van lichamelijke klachten.
Wat is een goede zithouding?
Een goede zithouding wordt opgebouwd te beginnen bij de voeten:
- De voeten gesteund op de grond, niet achter de poten van de stoel of gekruist over elkaar.
- Pas de hoogte van het zitvlak aan zodat de knieën net onder de heupen komen.
- Zorg dat je in je lage rug een lichte kromming naar de holle kant behouwdt. Dit is de natuurlijke kromming van onze wervelzuil. Let wel op: overdoe dit niet, het moet ontspannen aanvoelen.
- Trek je schouders naar je oren toe en laat deze vallen. Op die manier komen ze op de ontspannen houding uit.
- Trek vanuit die positie je schouders lichtjes naar achteren. Ook hier zonder te overdrijven.
- Laat je kin zakken en breng deze naar achteren toe.
Hoe moet ik zitten achter een bureau?
Wanneer je achter een bureau zit is het belangrijk om eerst jezelf en je stoel goed te zetten zoals hiervoor besproken. Pas wanneer je goed met je stoel op de juiste hoogte kan je je bureau en computer erbij nemen.
- De armleuning van de stoel en het bureaublad worden ingesteld op de hoogte van de ellebogen. Op die manier kan je elleboog rusten op de armleuning en je pols op je bureau.
- Werk met een apart toetsenbord en muis.
- Zet je computerscherm met de bovenrand op ooghoogte.
Wat kan mijn osteopaat voor mij betekenen?
Merkt u dat het moeilijk is om comfortabel in deze houding te (blijven) zitten? Krijgt u na het lange zitten nog altijd pijn in rug of nek? Als osteopaat doen we een check-up van het volledige lichaam, inclusief de wervelzuil om na te kijken waar de oorsprong van dit probleem zich voordoet. Met gerichte manuele technieken alsook advies en oefeningen werken we samen aan een langdurige oplossing voor uw prolbeem.
Maak vandaag een afspraak met uw osteopaat in Schilde
Zoekt u een osteopaat in de regio van Schilde ‘s-Gravenwezel Schoten en Wijnegem, plan dan een afspraak of neem dan contact op. Ik sta klaar om samen met u een geschikt behandelplan op te stellen.
Neem contact op
Wenst u meer informatie of een afspraak? Neem gerust contact op.
Boekentip: de glucose revolutie
Via via kregen we 'de glucose revolutie - Krijg grip op je bloedsuikerspiegel, verbeter je gezondheid en eet wat je wil' van Jessie Inchauspe aangeraden. Het boek leest als eens sneltrein en laat je als lezer achter met 10 praktische tips om je bloedsuikerspiegel op...
Hoe rugpijn voorkomen? Lees het in 5 tips!
Naast nekpijn is lage rugpijn de klacht waarvoor we als osteopaat het meest geconsulteerd worden. Rugpijn kan uw dagelijks leven in elk aspect beïnvloeden: werk, slaap, sport en ontspanning. Onder het motto van 'beter voorkomen dan genezen' delen we graag 5 tips die u...
Wat is het verschil tussen osteopathie en chiropaxie?
Osteopathie en chiropraxie zijn beide vormen van manuele therapie die gericht zijn op het verlichten van pijn en ongemak. Osteopaten hanteren een holistische benadering, terwijl chiropractors zich voornamelijk richten op de wervelkolom. Beide disciplines verschillen in filosofie, behandelingstechnieken en opleiding. Het kiezen van de juiste behandeling hangt af van persoonlijke voorkeuren en situatie.
Knie & Co – Peter Verdonk
Ellen en de multi modale aanpak In onze praktijk is er een nauwe samenwerking tussen ons als osteopaat, de in-house kinesisten en de orthopedisten in de buurt. Dat deze samenwerking zijn vruchten afwerpt, zien we dagelijks. Zo was er bijvoorbeeld Ellen, een dame van...