0477 56 98 16 - De Goudvink 7 - 2970 Schilde 's-Gravenwezel - maandag tot vrijdag 8u tot 23u osteoschilde@gmail.com

Preventieve osteopathie

Voorkomen is beter dan genezen. In de praktijk horen we vaak uitspraken zoals: “De klacht is er langzaam ingeslopen” of “Nadat de ene klacht begon, volgde de volgende al snel.” In veel gevallen is er in het begin geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Het lijkt alsof het lichaam langzaam steeds meer belast is geraakt. Verschillende factoren, zoals eerdere blessures, valpartijen, ziektes, operaties en ongezonde voedingsgewoontes hebben de belastbaarheid van het lichaam verminderd. Uiteindelijk zorgt een laatste druppel ervoor dat de klachten voelbaar worden. Maar hoe kunnen we deze klachten voorkomen? Preventieve osteopathie biedt hiervoor een oplossing.

Preventie osteopaat

Preventieve osteopathie: zorg dat je ‘emmertje’ niet overloopt!

Het is belangrijk om de ‘laatste druppel’ die klachten veroorzaakt niet te verwarren met de echte oorzaak van het probleem. Zowel aan chronische, maar zeker ook aan acute problemen gaat er vaak een periode vooraf waarin er al wat aan het gebeuren is in het lichaam. Dat kunnen spanningen zijn in bepaalde spiergroepen, een stijfheid in gewrichten, een onevenwicht in de lichaamshouding. We voelen dit niet direct omdat het menselijke lichaam heel goed is in het compenseren voor deze problemen: “de heup is stram, geen probleem, de rug zal het wel overnemen” of “mijn middenrif is gespannen, we zullen meer met de hulp-ademhalingsspieren in de nek ademen”. Dit allemaal blijf onder de radar totdat er meerdere compensaties zijn en het lichaam er niet meer rond kan. Dat is dan vaak het moment dat we acute pijn voelen (soms bij een hele banale beweging). 

Als osteopaat zijn we er van overtuigd dat een proactieve aanpak daarom aan te raden is. Een regelmatige preventieve osteopatische behandeling helpt om spanningen, blokkades en compensaties in het gehele lichaam aan te pakken voor ze acute problemen veroorzaken. Met andere woorden: je emmertje regelmatig ledigen zodat het niet vol raakt!

Wat kan een osteopaat eigenlijk voor je doen als je nog geen klachten hebt?

Tijdens een osteopathisch consult begint de osteopaat met een anamnese. Dit houdt in dat er vragen worden gesteld over je eventuele klachten, je medische achtergrond en je medicijngebruik. Hoewel deze informatie belangrijk is voor een algemeen beeld, is het voor de osteopatische behandeling zelf niet doorslaggevend. De focus ligt namelijk op het opsporen van bewegingsbeperkingen in het lichaam.

Zoals eerder aangegeven, kunnen verschillende factoren bijdragen aan het ontstaan van klachten. Daarom onderzoekt de osteopaat het hele lichaam, van top tot teen, om eventuele bewegingsbeperkingen te vinden. Dit helpt te achterhalen waar jouw lichaam vastloopt, aangezien iedereen uniek is. Op basis van dit onderzoek wordt vervolgens bepaald welke structuren behandeld moeten worden om het zelfherstellend vermogen van je lichaam te ondersteunen. Dit vergroot de compensatieruimte en helpt om klachten te voorkomen en te genezen.

kinesist osteopaat schilde

Preventieve osteopathie in Schilde?

Wilt u meer informatie over preventieve osteopathie in Schilde? Neem dan contact op of maak een afspraak bij onze praktijk voor osteopathie, Osteoschilde.