Trapeziussyndroom Schilde: pijnvrij dankzij uw osteopaat
Nek- of schouderpijn door het trapeziussyndroom: lees hier wat kan uw osteopaat in schilde voor u kan betekenen. Het trapeziussyndroom (of ook wel trapezialgie genoemd) geeft hinderlijke diepe spierpijn in het schoudergebied. Deze gaat vaak samen met uitstralingspijn naar de nek. De oorzaak van het trapeziussyndroom is overbelasting, hoewel er ook andere mogelijke oorzaken kunnen zijn. Indien u last heeft van schouder- of nekpijn in de buurt van Schilde ‘s-Gravenwezel, Schoten of Wijnegem, bent u steeds welkom in onze praktijk voor osteopathie.
Een nadere blik op het trapezius syndroom: de monnikskapspier
Aan de basis van het trapeziussyndroom ligt een spier met de naam monnikskapspier. Deze is verantwoordelijk voor de klachten. De spier loopt van de achterkant van het hoofd en de nek tot ongeveer in het midden van de rug en naar de schouderbladen. Ze overspant dus gehele de schouderneklijn. Door deze ligging geeft een overbelasting van deze spier vaak een uitstralingspijn naar de nek.
We gebruiken de monnikskapspier voornamelijk om ons hoofd rechtop te houden en om onze schouders te bewegen. Aangezien ons hoofd vrijwel voortdurend in beweging is, komt het trapeziussyndroom vaak voor tijdens alledaagse activiteiten of houdingen. Daarnaast kan ook stress een grote factor zijn bij het ontwikkelen van het trapeziussyndroom. Soms liggen andere aandoeningen zoals fibromyalgie aan de basis van pijn de de trapeziusregio.
Overbelasting als veelvoorkomende oorzaak van het trapeziussyndroom
In onze praktijk voor osteopathie in Schilde zien we veel patiënten met het trapeziussyndroom. Net zoals bij andere schouderklachten is een slechte houding vaak de oorzaak. Ons hoofd weegt gemiddeld ongeveer 8 kilogram. Per centimeter dat we onze kin naar voren laten komen, bijvoorbeeld naar een computerscherm, komt daar nog eens 3 kilogram bij. Het is de monnikskapspier die dit moet opvangen en hierdoor dus gemakkelijk overbelast raakt. Ook de houding van de schouders heeft een grote invloed op de belasting van deze spier.
Natuurlijk wil ons lichaam deze pijn gaan vermijden en gaan er onbewust compensaties ontstaan. Dit zijn veranderingen in postuur die minder last geven in het gebied van de trapezius, maar op hun beurt weer andere gebieden onder druk zetten en zo leiden tot bijkomende problemen zoals nek-, rug-, hoofdpijn of hernia’s.
Waar kan uw osteopaat in Schilde een meerwaarde betekenen bij het trapeziussyndroom?
Door de brede impact die de monnikskapspier heeft op ons lichaam wordt een holistische benadering, zoals osteopathie, aangeraden bij het trapeziussyndroom. Tijdens de behandeling zal uw osteopaat in Schilde uitgebreid aandacht besteden aan uw gehele postuur. Zo pakt hij niet alleen de pijn aan, maar ook de oorzaak en de eventuele onderhoudende factoren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat blokkades in de wervels van de bovenrug of de nek aan de basis liggen van uw schouderproblemen. Tevens worden spasmen door stress en restletsels van een whiplash onderzocht. Soms kan dry needling een oplossing bieden om de spiercomponent van het probleem efficiënt aan te pakken.
Uw osteopaat in Schilde verhelpt blokkades en vergroot de mobiliteit van uw schouder
Na een uitgebreide analyse van uw lichaamshouding zal de osteopaat tijdens de behandeling met behulp van zachte manuele technieken de pijnlijke punten aanpakken. Hierdoor verbetert niet alleen de beweeglijkheid van het schoudergewricht, maar worden ook eventuele blokkades in de nek, rug en borststreek aangepakt. Dit resulteert in ontspanning van de monnikskapspier, waardoor de schouder- en nekpijn geleidelijk afnemen. Uw osteopaat in Schilde kan ook gebruik maken van dry-needling voor uw trapeziussyndroom. In sommige gevallen kan dit de genezing aanzienlijk versnellen. Dit is echter altijd in samenspraak met u als patiënt. Daarnaast ontvangt u waardevolle tips om toekomstige schouderpijn te voorkomen.
Hulp bij het trapeziussyndroom in Schilde: een goede slaaphouding
In de praktijk in Schilde krijgen we vaak vragen over houding bij het trapeziussyndroom. Als je vaak last hebt tijdens de nacht of ’s ochtends kan het nuttig zijn om je slaaphouding onder de loep te nemen. Als je op je rug slaapt, is het belangrijk dat je kussen voldoende steun biedt aan je achterhoofd om je nek in een neutrale positie te houden. Voor zijslapers kan een kussen met een hoger of steviger deel aan de zijkant nuttig zijn. Zo worden de nek en de bovenrug goed ondersteund.
Hulp bij het trapeziussyndroom in Schilde: een goede werkhouding
Wanneer je vooral tijdens het werk pijn ervaart is het nuttig om de ergonomie van je werkplek te verbeteren. Hiervoor begin je met het instellen van de zithoogte van je bureaustoel. Zorg dat je bekken iets hoger is dan je knieën en je voeten plat op de grond staan. Gebruik een dynamische bureaustoel om de afwisseling van je houding mogelijk te maken.
Pas de zitdiepte aan door volledig achterin de stoel te zitten met een vuist ruimte tussen de rand van de stoel en je kniekuil. Zorg ervoor dat de rugleuning een bolle vorm heeft en de natuurlijke kromming van je lage rug ondersteunt. De hoogte en helling van de rugleuning moeten instelbaar zijn. De tegendruk van de stoel moet kunnen worden aangepast aan je lichaamsgewicht. Stel de bureautafel op ellebooghoogte in. Kleinere mensen kunnen een voetensteun gebruiken, grotere mensen kunnen blokjes onder de tafel plaatsen.
Het beeldscherm moet op ooghoogte worden geplaatst met een armlengte afstand, ongeveer 50-70 cm. Zorg voor een vrije ruimte van 15 cm tussen de tafelrand en het toetsenbord. Plaats de muis dichtbij het lichaam om bewegingen vanuit de hele arm mogelijk te maken. Plaats het scherm loodrecht op het venster en houd minstens 2 meter afstand om reflecties te verminderen. Bekijk hieronder de video over ergonomie bij het trapeziussyndroom in Schilde.
Meer informatie over schouderklachten, trapeziussyndroom en osteopathie in Schilde ‘s-Gravenwezel
Heeft u te maken met schouderpijn, het trapeziussyndroom of nekklachten in de buurt van Schilde ‘s-Gravenwezel Wijnegem of Schoten? Ook bij andere schouderaandoeningen, zoals een frozen shoulder, kan de osteopaat u van dienst zijn. Twijfel niet om contact met op te nemen en een afspraak te maken in onze praktijk voor osteopathie Osteoschilde.