0477 56 98 16 osteowezel@gmail.com

Uw osteopaat in Schilde kan helpen bij hielspoor

Hielspoor, ook bekend als fasciitis plantaris, veroorzaakt vaak een pijnlijke plek onder de hiel. Het voelt alsof je op een klein steentje stapt, precies onder de hiel. Dit kan bij elke stap veel pijn kan veroorzaken. De pijn is het hevigst in de ochtend bij het opstaan of na een periode van rust. Beweging warmt de betrokken pees onder de voet op, waardoor de pijn afneemt. Vaak nemen de klachten aan het eind van de dag weer toe door vermoeidheid van de spieren. Op zoek naar hulp met uw hielspoor in Schilde ‘s-Gravenwezel Wijnegem of Schoten? Uw osteopaat helpt u graag verder.

osteopathie bij artrose schilde

Uw osteopaat in Schilde vertelt: wat is er aan de hand bij een hielspoor?

Een voet heeft van nature verschillende voetbogen. De meest zichbare is aan de binnenzijde van de voet. Onder de voet loop er een groot peesblad (de fascia plantaris), welk de onderkant van de tenen verbindt met de onderkant van het hielbeen. Wanneer we stappen is het normaal en wenselijk dat de voet afrolt. Hierbij zal de voetboog eerst zakken zakken en er bijgevolg meer rek komen op het peesblad onder de voet. Vervolgens zal de voetboog terug omhoog komen. Hierbij geeft het peesblad elastische energie af, wat het stappen vergemakkelijkt.

Wanneer de voet echter stijf is en niet goed kan veren, kan dit tot overblasting leiden. Ook wanneer de voet niet stijf genoeg is (en dus te veel doorzakt), kan er een overbelasting van het peesblad onder de voet ontstaan. Hielspoor ontstaat meestal door overbelasting van de peesplaat die van de hak naar de voorvoet loopt. Dit veroorzaakt irritatie bij de aanhechting aan de hiel, een aandoening die bekendstaat als fasciitis plantaris. Bij langdurige irritatie kan verkalking optreden, zichtbaar op een echo als een klein, uitstekend stukje bot, wat hielspoor genoemd wordt. Zoekt u hulp met uw hielspoor in Schilde? Plan dan vandaag nog uw afspraak!

Hoe pakt uw osteopaat hielspoor aan in Schilde?

De oorzaak van de overbelasting ligt vaak in een verminderde beweeglijkheid of een verkeerde stand van de enkel, knie, heup, het bekken of de onderrug. Hierdoor ontstaat compensatie, wat leidt tot overbelasting van de peesplaat in de voet en pijn. Met osteopathie wordt de beweeglijkheid in de hele keten hersteld, van de voet tot de rug. Hierdoor hoeft het lichaam niet meer te compenseren, waardoor de spanning op de peesplaat en aanhechtingen normaliseert en de klachten verdwijnen. In de praktijk in Schilde zien we veel patiënten met hielspoor.

Tijdens een consultatie onderzoekt de osteopaat de voet op spanningen en controleert ook op mogelijke blokkades in de voet, knie, heup en lage rug. Spanningen hoger in het lichaam kunnen namelijk de stand van de voet beïnvloeden en de druk op de voetzool vergroten. De osteopathische behandeling gaat verder dan alleen het bewegingsapparaat. Met een holistische benadering verbindt osteopathie de hiel en het peesplaatweefsel met onder andere het buikvlies, de prostaat en de blaas. De behandeling richt zich daarom op het verbeteren van de functie van deze organen, naast het aanpakken van knie-, heup- en rugproblemen.

Heb je last van hielspoor in Schilde? Maak een afspraak bij onze praktijk voor osteopathie, Osteowezel.